Om golf

Golf som en organiserad sport går tillbaka till 1744 när Gentlemen Golfers of Leith, Skottland etablerade den första klubben och startade en årlig tävling med silverpriser. Duncan Forbes utarbetade de första reglerna för den här tävlingen, som inkluderade välbekanta regler som tillstånd för bollar som landar i vattenhinder. St Andrews, erkänd som golfens historiska hem, såg sin första referens till sporten 1552. Det var dock inte förrän 1754 som St Andrews Society of Golfers bildades och antog Leiths regler för sin egen årliga tävling.

År 1764 byggdes den första 18-håls golfbanan i St Andrews, vilket satte standarden för spelet. Klubben fick den prestigefyllda titeln ”Royal & Ancient” av kung William IV 1834, vilket befäste dess status som den främsta golfklubben globalt. Under denna tid använde golfare handgjorda träklubbor och fjäderfyllda bollar.

När det brittiska imperiet expanderade under 1800-talet spred sig golf över hela världen. Royal Blackheath i London bildade den första klubben utanför Skottland 1766, följt av klubbar i Indien, Irland, Australien, Sydafrika, USA och Hong Kong. Den industriella revolutionen populariserade sporten ytterligare och gjorde den mer tillgänglig genom massproduktion av klubbor och bollar.

Sverige och golf
I Sverige varierar golfbanorna beroende på geografiska särdrag. Södra Sverige har till övervägande del banor i parkliknande stil, medan skogsområden kännetecknar banor längre norrut. Sverige har tre huvudtyper av banor: parkbanor, skogsbanor och en blandning av båda. Med över 300 banor, många mästerskapskvalitet, frodas golfen i Sverige tack vare sitt varierande landskap och prisvärda greenfee.

Oavsett om man söker elitmästerskapsbanor eller avslappnade pay-and-play-alternativ, erbjuder Sverige en välkomnande golfmiljö tillgänglig för alla. Med sin bekväma tillgänglighet från Storbritannien, en uppsjö av boendealternativ och berömd gästfrihet, står Sverige som en främsta destination för golfentusiaster.

Saltsjöbadens Golfklubb
Saltsjöbadens Golfklubb (GKS) bildades 1929 och är en av landets tio äldsta golfklubbar. I dag har klubben en 18-hålsbana som invigdes i september 1976 och en 9-hålsbana som till vissa delar är den ursprungliga, invigd i juni 1929. Ett antal skickliga golfare har startat sin karriär i Saltsjöbaden.

Open chat
Välkommen till Seniorgolfens hemsida. Hur kan vi hjälpa dig?